wtorek, 18 lutego 2014

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą to jedno z moich ulubionych dań. Pierwszy raz jadłam to danie będąc nastolatką i do tego zostałam oszukana, że to pierogi z mięsem :D Różnicy w smaku nie ma żadnej i spokojnie można podać dzieciakom, nawet jeśli nie lubią warzyw strączkowych. Soczewica zawiera wiele cennych witam oraz składników mineralnych, dzięki temu na dobroczynny wpływ na nasz organizm.



Ciasto:


  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • gorąca woda

Składniki:

  • 500 g soczewicy
  • 2 -3 cebule białe
  • 2 cebule czerwone
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
 Soczewicę opłukuje pod bieżącą wodą, następnie zalewam wodą w garnuszku i odstawiam na kilka godzin by spęczniała, a czasem na całą noc. Wodę wymieniam i gotuję do miękkości. Ugotowaną, odcedzam i odstawiam by całkowicie wystygła. Białą cebulę kroję w kostkę, podsmażam na patelni i dodaję do ugotowanych ziaren. Doprawiam solą i pieprzem.  Soczewicę można lekko zgnieść za pomocą widelca lub tłuczka, jeśli lubimy z kawałkami soczewicy, a także można ją  zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, wtedy z wyglądu będzie przypominać farsz mięsny .
 Mąkę mieszam z solą i oliwą, dodaję tyle ciepłej wody by zagnieść elastyczne ciasto. Dzielę na porcje, rozwałkowuję, wykrawam szklanką krążki i na każdy nakładam po łyżce farszu. Brzegi zlepiam i odkładam na posypany mąką blat. W garnku zagotowuję wodę, wrzucam partiami pierogi i gotuję od wypłynięcia 3-4 min. Wyławiam łyżką, układam na talerzach. 
 Czerwoną cebulę kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu. Okraszam moje pierogi i gotowe


SMACZNEGO!
Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

26 komentarzy:

  1. Jeden z moich ulubionych farszy do pierogów,niestety robię stanowczo za rzadko.
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję się, ja także sporadycznie robię pierogi :) Pozdrawiam Reniu :)

      Usuń
  2. Pierożki tak...zawsze i pod każdą postacią :) aż ślinka mi cieknie na Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to czytać :) Pozdrawiam Moniko :)

      Usuń
  3. Czyli bez mięsa, dodatków smakowych i wszystkim tam E, G, F Biorę wszystkie. Tak sobie myślę a jakby do nich dodać trochę kaszy gryczanej – jak myślicie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to bez dodatków, Mirku ? Jest sól, pieprz i smażona cebulka :D same dobre rzeczy, no i oczywiście najlepsze-soczewica :) A z kaszą gryczaną to tylko jadam na słodko, także nie mam pojęcia jak by smakowały takie pierogi. Jak zrobisz to daj znać :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Szczerze mówiąc nie jadłam jeszcze pierogów z takim nadzieniem. Wiem, że jest taki farsz, ale nie miałam okazji ich spróbować. A szkoda, bo samą soczewicę lubię i bardzo mnie zachęca to że mają smak podobny do mięsnego nadzienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na prawdę warto spróbować, są przepyszne, a soczewica po zmieleniu przypomina w smaku mięso :) Polecam !!!

      Usuń
  5. czy można zrobić z mąki razowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że można użyć mąki razowej zamiast pszennej. Na blogach widziałam przepisy na pierogi leniwe z dodatkiem mąki razowej, oraz na pierogi z farszem mięsnym. Sama jeszcze nie robiłam z tego rodzaju mąki, ale na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. czy można zrobić ciasto pierogowe z mąki razowej ? Proszę niech ktoś napisze pozdrawiam buziaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jak najbardziej, tak :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Ciekawy przepis. Nigdy nie jadłem pierogów z soczewicą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam więc z czystym sumieniem :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Naroniłaś mi Beatko apetytu tymi pierogami. Samo zdrowie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, pierożki są pyszne :) Pozdrawiam Grażynko :)

      Usuń
  9. Pierogi to wdzięczne dania. Nie znam osoby, która by ich sobie odmówiła. Twoje pierożki wyglądają przesmacznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam Weroniko :)

      Usuń
  10. Ale śliczna koronkowa falbanka. Soczewicę bardzo lubię. Nie jadłam w pierogach, natomiast mój Tato z soczewicą robi kluchy na prze. Uwielbiam. Ale skusiłaś mnie swoimi pierożkami i przy najbliższej okazji zrobię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zaś nigdy nie jadłam klusek na parze z soczewicą. Będę musiała zrobić, bo przepadam za soczewicą:) Pozdrawiam Krysiu :)

      Usuń
  11. Nie jadłam, ale z pewnością wypróbuję :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga
    PS obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że obserwujemy :) byłam u Ciebie i widziałam. Także mi się podoba :) Pozdrawiam Agatko :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.