Skąpiec

niedziela, 23 lutego 2014

Zupa krem z ziemniaków

Od momentu, kiedy ujrzałam zdjęcie na tę potrawę, zakochałam się :D Przyznam trafiłam w dziesiątkę, nie w setkę :) Pyszna, sycąca zupa, z prażonymi migdałami to uczta dla wzroku i podniebienia. Od dawna wiadomo, że jemy najpierw oczyma.



Składniki:

  • 1/2 porcji rosołowej
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek selera naciowego
  • marchew
  • pietruszka
  • zielona część pora
  • 2 kostki grzybowe
  • 50 gram płatków migdałowych
  • śmietana 18%
  • sól
  • natka pietruszki
Wykonanie:
W garnku gotuję porcję rosołową z marchewką,pietruszką i  porem. Potem dodaję kostki grzybowe i dotuję, aż warzywa zmiękną. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam solą i gotuję do miękkości. Z zupy wyjmuję porcję rosołową, dodaję śmietanę i wszystko miksuję na gładki krem. W razie konieczności dolewam ciepłej, przegotowanej wody. Na suchej patelni prażę migdały. Nakładam porcję zupy na talerz, posypuję migdałami i siekaną natką pietruszki.


SMACZNEGO!


źródło przepisu:Smakołyki Asi

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Smacznego życzę i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzoooooo lubię zupy kremy. Mój ziemniaczany jest z dużą dawką czosnku i suszonego lubczyku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmmmm, brzmi pysznie :) Na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam Elu:)

      Usuń
  3. Beatko u Ciebie jak zawsze przepysznie, a na widok tej zupki aż ślinka cieknie :-)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Megg :) Mam nadzieje, że zupka będzie smakowała:) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Pyszna zupka na rosołku. Super przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Weroniko :) Również pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Ale pysznie wygląda Twoja zupa. I do tego migdały. Wyobrażam sobie, jak musiała smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu :) Smakowała wspaniale :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Te migdały na wierzchu! uwielbiam chrupać więc dosiadam się do twojego stołu na talerz tej wyśmienitej zupki :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.