środa, 27 marca 2013

Ryba po grecku

Skoro jeszcze obowiązuje post to polecam pyszną rybę po grecku:)





Składniki:

  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 2 pietruszki 
  • 2 pory
  • seler
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sok z 1/2 cytryny 
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ostra mielona papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • filet z mintaja ok 1 -1 1/2 kg
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Cebulę i pory czyszczę i kroję w półplasterki. Resztę warzyw myję i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Olej rozgrzewam, wrzucam wszystkie warzywa i smażę przez kilka minut. Dodaję liść, ziele angielskie, sól i cukier. Podlewam wodą, przykrywam i duszę do miękkości. Do miękkich warzyw dodaję koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Rybę kroję w dzwonka , wrzucam do warzyw i duszę wszystko razem, aż rybą będzie miękka. Ponownie doprawiam do smaku, nakładam na talerz i podaję z białym pieczywem.


SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Nie ma to jak ryba po grecku :)
    Uwielbiam ją jadam szczególnie podczas Wigilii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także robiłam na Wigilię, a że aura zimowa to postanowiłam powtórzyć w postnym menu:)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.