niedziela, 15 grudnia 2013

Rolada z żółtego sera

Znam tę roladę jako ministerską:) Pewnie była zarezerwowana dla elity, ale moja mama otrzymała kiedyś przepis na ten frykasik i go zgubiła. Na szczęście,  jakiś czas temu, kupiłam  książkę kucharską , w której właśnie znalazłam ten przepis.
Od oryginału różni się tym, że zamiast pieczarek użyłam papryki, którą mogę jeść na okrągło. A w ogóle składniki farszu można dowolnie modyfikować wedle własnego  uznania.  ,,Róbta co chceta" a i tak jest pyszna. Dla mnie to coś w rodzaju sałatki jarzynowej zawiniętej w żółty ser.   PYCHA!!!





Składniki:

  • 1/2 kg żółtego sera
Farsz:
  • 3 jajka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 marchewki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 300 gram serka topionego
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
Wykonanie:
Jajka gotuję na twardo, obieram i kroje w kostkę.  Marchew gotuję do miękkości. Kroję w kostkę razem z ogórkami, papryką i cebulą. Groszek odcedzam i dodaję do pokrojonych jarzyn.
Masło ucieram dodając po kawałku serki topione, śmietanę i musztardę. Masę mieszam z pokrojonymi warzywami.


Ser żółty wkładam do woreczka foliowego i gotuję, aż nabierze płynnej konsystencji.


Wyjmuję na blat, rozwałkowuję jak ciasto, na cienki placek, wykładam farsz i zwijam w roladę.


Całość wkładam do lodówki najlepiej na całą noc.

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Świetny przepis.Robiłem kilka razy podobne rolady.Potem długo,długo nie.Jakoś zapomniałem o tych roladach.Fajnie że podałaś ten przepis,czas sobie przypomnić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam podrzucić pomysł na święta :) Pozdrawiam Christopher :)

      Usuń
  2. Dziękuję za zaproszenie, Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.