Skąpiec

niedziela, 7 kwietnia 2013

Fasolka po bretońsku

Banalna? Może i tak, ale za to pyszna i szybka w przygotowaniu, jeśli groch namoczymy na noc:)






Składniki:

  • 1 kg fasoli białej
  • 2-3 cebule
  • 1 kg kiełbasy zwyczajnej
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majeranku
  • ziele angielskie
  • 2-3 liście laurowe  
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
Wykonanie:
Fasolę zalewam wodą i zostawiam na noc by spęczniała. Drugiego dnia zmieniam wodę i  gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję w ćwierć talarki i podsmażam na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju. Kiełbasę kroję w ćwierć talarki, dorzucam do podduszonej cebuli i  smażę razem przez kilka minut.  Dodaję do fasolki i gotuję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, majerankiem , zielem angielskim i liściem laurowym, oraz czosnkiem.  Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję na wolnym ogniu. 


SMACZNEGO!

9 komentarzy:

  1. u mnie w domu jestem jedynym zjadaczek fasolki po bretońsku i jak już sobie ugotuję to mam na prę dni. Moja luba mówi że jest to zapychacz ale ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A i owszem, zapychacz jak się patrzy, ale za to jaki smakowity:)

      Usuń
    2. a zimą to nawet cieplej w domu się robi :) Beato a moczysz wcześniej fasolę czy od razu do garnka bez moczenia?

      Usuń
  2. Jak napisałam w poście, zalewam wodą i odstawiam na całą noc:) Czyli tak, moczę fasolę inaczej gotuje się pół dnia i to z kiepskim efektem:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie się raz zdarzyło (tylko raz w życiu) że fasola ugotowała się migiem bez moczenia. Szkoda że tylko raz.

      Usuń
  3. Beatko, ale narobiłaś mi apetytu. Dawno u mnie nie było

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rób Weroniko :) Ja też bardzo lubię takie dania :D

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Polecam Kasiu, zniknęła w mgnieniu oka :D Pozdrawiam :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.